Daglichtberekeningen (NEN 2057)


Voor een gezond leefmilieu in een gebouw is de mate van daglichttoetreding essentieel. Om te bepalen of in een ruimte voldoende daglicht toetreedt, moet de equivalente daglichtoppervlakte (Ae) worden berekend volgens NEN 2057:2011 en NEN 2057:2001 voor een woonfunctie voor particulier eigendom.

De mate van daglichttoetreding in een ruimte is voornamelijk afhankelijk van de oppervlakte van de doorlaat, tegenover en naastgelegen belemmeringen (hoek α) en bovengelegen overstekken (hoek ß). Aan de hand van de berekende belemmeringshoeken wordt een belemmeringsfactor afgelezen waarmee de oppervlakte van de doorlaat wordt gereduceerd.

Er wordt uitsluitend rekening gehouden met belemmeringen van gebouwen op het eigen perceel. Belemmeringen vanwege bebouwing op andere percelen of andere objecten zoals bomen worden niet beoordeeld (beschaduwingsanalyse).

Er zijn situaties denkbaar waarbij met grote glasoppervlakten onvoldoende daglicht toetreedt. Denk hierbij aan grote overstekken ten gevolge van galerijvloeren en vanwege loggia’s.

S&W Bouwkundig Ingenieurs kan in deze situaties met u meedenken door in een vroeg stadium de knelpunten te signaleren middels een quickscan.

Nieuwe norm NEN-EN 17037

De hoeveelheid daglicht in een gebouw wordt in de toekomst anders bepaald. Nu wordt de equivalente daglichtoppervlakte bepaald volgens NEN 2057. Straks berekenen we de daglichtfactor in procenten ten opzichte van het licht in het vrije veld volgens de Europese norm NEN-EN 17037. Dit zal waarschijnlijk nog tot na 2021 duren. Tot die tijd blijft de NEN 2057 geldig voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor bouwen.

 

MEER INFORMATIE?

S&W BOUWKUNDIG INGENIEURS

Gildeweg 39a
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen


T: 085 130 85 20
E: info@s-w.nl