contact

U kunt het formulier hiernaast gebruiken om contact op te nemen.

Ook kunt u telefonisch contact met ons opnemen: 0118 44 22 70.

Onze adresgegevens vindt u hier.

Gildeweg 39a
Vlissingen
Nederland

(0118) 442270

Uw bouwkundige berekeningen en controles snel en accuraat. Altijd volgens de actuele regelgeving en de recente ontwikkelingen. Als bouwkundig ingenieursbureau in de woning- en utiliteitsbouw vult S&W Consultancy u perfect aan. Passend binnen uw tempo en hoge kwaliteitsnormen.

Sprinkler en brandscheidingen

Bouwhelp - FAQ

De -gratis- Helpdesk Bouwregelgeving is een open forum waar iedereen in de bouwbranche vragen kan stellen over o.a. het bouwbesluit. U aangeboden door S&W Consultancy, de specialist in bouwfysische berekeningen.

Sprinkler en brandscheidingen

Jeroen Stephan

Vraag: Is een brandscheidende wand ((sub)compartimentering) nog vereist tussen twee naast elkaar gelegen ruimten welke beide zijn voorzien van een sprinkler systeem?

Bron: www.brandpreventieforum.nl


Reactie van Loes Mol   Bouwkundig adviseur

Reactie van Loes Mol
Bouwkundig adviseur

Conform het Bouwbesluit dient er een indeling in brandcompartimenten en subbrandcompartimenten gemaakt te worden (Bouwbesluit afdeling 2.10 en 2.11). Een brandcompartiment mag maximaal 1.000m2 bedragen of in geval van een industriefunctie maximaal 2.500m2 (waarin maximaal 100 m2 kantoorfunctie) (Bouwbesluit artikel 2.83). Een verdere opdeling van het brandcompartiment in subbrandcompartimenten kan noodzakelijk zijn voor het veilig vluchten, indien de maximaal toegestane (gecorrigeerde) loopafstand (volgens Bouwbesluit artikel 2.102 lid 4 t/m 7) wordt overschreden. De maximale (gecorrigeerde) loopafstand die door rook afgelegd mag worden en dus ook de maximale afstand tot de uitgang van het (sub)brandcompartiment mag maximaal 30 meter en voor een celfunctie maximaal 22,5 meter bedragen (Bouwbesluit artikel 2.102 lid 4). Voor subbrandcompartimenten met een lage bezetting mag de loopafstand langer zijn, maar maximaal 60 meter (Bouwbesluit artikel 2.102 lid 6 en 7).
Op basis van gelijkwaardigheid kan door toepassing van de Methode Beheersbaarheid van Brand mogelijk een groter brandcompartiment worden gerealiseerd. Er worden dan wel aanvullende eisen aan dit brandcompartiment gesteld zoals b.v. het toepassen van een sprinklerinstallatie (afhankelijk van het gekozen maatregelenpakket). 
Echter kan het toepassen van een sprinkelinstallatie alleen een gelijkwaardige oplossing bieden voor de toegestane omvang van een brandcompartiment (Bouwbesluit artikel 2.83). De scheidingen tussen de subbrandcompartimenten welke aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat alle aanwezige personen binnen afzienbare tijd het (sub)brandcompartiment kunnen verlaten dienen nog wel conform de regelgeving van het bouwbesluit (artikel 2.102 lid 4 t/m 7) aanwezig te zijn.