contact

U kunt het formulier hiernaast gebruiken om contact op te nemen.

Ook kunt u telefonisch contact met ons opnemen: 0118 44 22 70.

Onze adresgegevens vindt u hier.

Gildeweg 39a
Vlissingen
Nederland

(0118) 442270

Uw bouwkundige berekeningen en controles snel en accuraat. Altijd volgens de actuele regelgeving en de recente ontwikkelingen. Als bouwkundig ingenieursbureau in de woning- en utiliteitsbouw vult S&W Consultancy u perfect aan. Passend binnen uw tempo en hoge kwaliteitsnormen.

Brandcompartiment en subbrandcompartiment

Bouwhelp - FAQ

De -gratis- Helpdesk Bouwregelgeving is een open forum waar iedereen in de bouwbranche vragen kan stellen over o.a. het bouwbesluit. U aangeboden door S&W Consultancy, de specialist in bouwfysische berekeningen.

Brandcompartiment en subbrandcompartiment

Sjoerd Bakx

 

Vraag: Brandcompartiment en subbrandcompartiment
Naam: Gertjan van Meurs, van Interieurs.nl (datum: 26-10-2012 13:09)

"Betreft logiesfunctie. We hebben in een gebouw 3 vakantiewoningen gecreëerd die allemaal door een ankerloze spouwmuur zijn gescheiden. Alle woningen zijn op papier aangemerkt als afzonderlijk brandcompartiment. Woningen hebben een extra verdiepingsvloer die boven de 4 meter ligt. Brandweer geeft aan dat iedere woning automatisch wordt gezien als subbrandcompartiment en daarom geen verdiepingsvloer mag hebben boven de 4 meter. Ik hoor graag uw reactie."


Reactie van Sjoerd Bakx  Bouwkundig adviseur

Reactie van Sjoerd Bakx
Bouwkundig adviseur

"Volgens het Bouwbesluit 2012 moet elk logiesverblijf worden beschouwd als afzonderlijk beschermd subbrandcompartiment (art. 2.93 lid 7). Ook is aangegeven dat elk beschermd subbrandcompartiment tevens beschouwd moet worden als apart subbrandcompartiment (art. 2.93 lid 8).

Vervolgens staat in artikel 2.102 lid 4 dat de gecorrigeerde loopafstand tussen een punt in een gebruiksgebied en ten minste een uitgang van het subbrandcompartiment waarin dat gebruiksgebied ligt, niet groter mag zijn dan 30 m.

In lid 9 van artikel 2.102 is aangegeven dat op elk punt van een voor personen bestemde vloer in een subbrandcompartiment ten minste een vluchtroute moet beginnen met een op die vluchtroute te overbruggen hoogteverschil naar een uitgang van het subbrandcompartiment dat niet groter is dan 4 m.

Als in de vakantiewoning dus een verdiepingsvloer wordt gerealiseerd die resulteert in een hoogteoverbrugging groter dan 4 meter, dan zal er dus op de verdieping een (extra) uitgang van het subbrandcompartiment gemaakt moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld middels een buitentrap of door een het trappenhuis brandwerend uit te voeren (als beschermde vluchtroute)."