contact

U kunt het formulier hiernaast gebruiken om contact op te nemen.

Ook kunt u telefonisch contact met ons opnemen: 0118 44 22 70.

Onze adresgegevens vindt u hier.

Gildeweg 39a
Vlissingen
Nederland

(0118) 442270

Uw bouwkundige berekeningen en controles snel en accuraat. Altijd volgens de actuele regelgeving en de recente ontwikkelingen. Als bouwkundig ingenieursbureau in de woning- en utiliteitsbouw vult S&W Consultancy u perfect aan. Passend binnen uw tempo en hoge kwaliteitsnormen.

Gebruiks/verliesoppervlakte

Bouwhelp - FAQ

De -gratis- Helpdesk Bouwregelgeving is een open forum waar iedereen in de bouwbranche vragen kan stellen over o.a. het bouwbesluit. U aangeboden door S&W Consultancy, de specialist in bouwfysische berekeningen.

Gebruiks/verliesoppervlakte

Sjoerd Bakx

 

Vraag: Gebruiks/verliesoppervlakte
Naam: S. Vlasma, van Energie adviesbureau (datum: 26-01-2012 12:55)

"Beste allemaal,

Weet iemand een (formule)handleiding voor het volgende:
Ik heb een EPC kleine woning (Rc alles op ca 5) gebruiksoppervlakte 107m2 en verliesoppervlakte 260m2. Dit is ongunstig voor eind getal EPC. (Ramen deuren ga ik laten verkleinen). Als ik de gebruikersoppervlakte met 10 m2 verhoog, heb ik 0.05 winst op de EPC.
Bestaat er een formule voor gebruiks/verliesoppervlakte, zodat je van te voren aan kan geven aan de architect hoe het er ongeveer uit zou moeten zien?

Bedankt en groetend,

Sipke Vlasma"


Reactie van Michiel van Belle  Bouwkundig adviseur

Reactie van Michiel van Belle
Bouwkundig adviseur

"Volgens Bouwbesluit artikel 5.2 moet de energieprestatie bepaald worden volgens NEN 7120.

In hoofdstuk 5 van NEN 7120 is de formule opgenomen voor de Energy Performance indicator, EP (dit is de officiële term en afkorting in NEN-EN 15217).

naamloos.JPG

waarin:
EPTot = is het karakteristieke energiegebruik van het desbetreffende gebouw, in MJ;

A g = is de gebruiksoppervlakte van het totaal aan rekenzones van het desbetreffende gebouw of gebouwdeel, in m².

Uit deze formule is op te maken dat het gebruiksoppervlakte een belangrijke factor is op de EP. Immers, hoe groter het gebruiksoppervlakte, hoe kleiner de waarde EP. Er zijn echter veel factoren die van invloed zijn op de waarde EPTot. Eén van deze factoren is de totale warmtebehoefte van het gebouw.

De warmtebehoefte op zijn beurt is weer afhankelijk van de verliesoppervlakte, de warmteweerstand van deze verliesoppervlakte , de samenstelling van deze verliesoppervlakte (dichte constructies of ramen), de oriëntatie van de verliesoppervlakte en eventuele belemmeringen (zoals bijvoorbeeld een overstek).

Een ‘gemiddelde’ vrijstaande woning heeft vaak een verliesoppervlakte dat ongeveer 2,5-3,0 keer zo groot is als het gebruiksoppervlakte. Bij een ‘gemiddelde’ tussenwoning is de verliesoppervlakte ca. 2,0 keer zo groot als het gebruiksoppervlakte.

Door een ontwerp van de architect al in een vroeg stadium in te voeren in een EPC-rekenprogramma kan bekeken worden hoe de warmtebehoefte van een gebouw zo veel mogelijk beperkt kan worden, zodat het ontwerp hierop kan worden aangepast. Eventueel kunnen wij u hierbij van dienst zijn. Indien gewenst kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor."