contact

U kunt het formulier hiernaast gebruiken om contact op te nemen.

Ook kunt u telefonisch contact met ons opnemen: 0118 44 22 70.

Onze adresgegevens vindt u hier.

Gildeweg 39a
Vlissingen
Nederland

(0118) 442270

Uw bouwkundige berekeningen en controles snel en accuraat. Altijd volgens de actuele regelgeving en de recente ontwikkelingen. Als bouwkundig ingenieursbureau in de woning- en utiliteitsbouw vult S&W Consultancy u perfect aan. Passend binnen uw tempo en hoge kwaliteitsnormen.

Bouwhelp - FAQ

De -gratis- Helpdesk Bouwregelgeving is een open forum waar iedereen in de bouwbranche vragen kan stellen over o.a. het bouwbesluit. U aangeboden door S&W Consultancy, de specialist in bouwfysische berekeningen.

Sprinkler en brandscheidingen

Jeroen Stephan

Vraag: Is een brandscheidende wand ((sub)compartimentering) nog vereist tussen twee naast elkaar gelegen ruimten welke beide zijn voorzien van een sprinkler systeem?

Bron: www.brandpreventieforum.nl


Reactie van Loes Mol   Bouwkundig adviseur

Reactie van Loes Mol
Bouwkundig adviseur

Conform het Bouwbesluit dient er een indeling in brandcompartimenten en subbrandcompartimenten gemaakt te worden (Bouwbesluit afdeling 2.10 en 2.11). Een brandcompartiment mag maximaal 1.000m2 bedragen of in geval van een industriefunctie maximaal 2.500m2 (waarin maximaal 100 m2 kantoorfunctie) (Bouwbesluit artikel 2.83). Een verdere opdeling van het brandcompartiment in subbrandcompartimenten kan noodzakelijk zijn voor het veilig vluchten, indien de maximaal toegestane (gecorrigeerde) loopafstand (volgens Bouwbesluit artikel 2.102 lid 4 t/m 7) wordt overschreden. De maximale (gecorrigeerde) loopafstand die door rook afgelegd mag worden en dus ook de maximale afstand tot de uitgang van het (sub)brandcompartiment mag maximaal 30 meter en voor een celfunctie maximaal 22,5 meter bedragen (Bouwbesluit artikel 2.102 lid 4). Voor subbrandcompartimenten met een lage bezetting mag de loopafstand langer zijn, maar maximaal 60 meter (Bouwbesluit artikel 2.102 lid 6 en 7).
Op basis van gelijkwaardigheid kan door toepassing van de Methode Beheersbaarheid van Brand mogelijk een groter brandcompartiment worden gerealiseerd. Er worden dan wel aanvullende eisen aan dit brandcompartiment gesteld zoals b.v. het toepassen van een sprinklerinstallatie (afhankelijk van het gekozen maatregelenpakket). 
Echter kan het toepassen van een sprinkelinstallatie alleen een gelijkwaardige oplossing bieden voor de toegestane omvang van een brandcompartiment (Bouwbesluit artikel 2.83). De scheidingen tussen de subbrandcompartimenten welke aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat alle aanwezige personen binnen afzienbare tijd het (sub)brandcompartiment kunnen verlaten dienen nog wel conform de regelgeving van het bouwbesluit (artikel 2.102 lid 4 t/m 7) aanwezig te zijn.

 


Brandcompartiment en subbrandcompartiment

Sjoerd Bakx

Betreft logiesfunctie. We hebben in een gebouw 3 vakantiewoningen gecreëerd die allemaal door een ankerloze spouwmuur zijn gescheiden. Alle woningen zijn op papier aangemerkt als afzonderlijk brandcompartiment. Woningen hebben een extra verdiepingsvloer die boven de 4 meter ligt. Brandweer geeft aan dat iedere woning automatisch wordt gezien als subbrandcompartiment en daarom geen verdiepingsvloer mag hebben boven de 4 meter. Ik hoor graag uw reactie.

Read More

Geluidsberekening verbouw

Sjoerd Bakx

Bestaande stolpboerderij (wonen) wordt gedeeltelijk verbouwd, voorgevel wordt vervangen. Oude situatie; steens muur met klampmuur. Nieuwe situatie;wordt nu half steens muur met luchtspouw en geïsoleerde voorzetwand Rc3,5 (regels 38x140 met 140mm steenwol+beplating en gips). Qua geluid zal de nieuwe opbouw een stuk beter isoleren dan het bestaande. Vraag; Mag gemeente een geluidsberekening verlangen? Artikel 3.5 (verbouw) geeft aan dat op het geheel vernieuwen, de nieuwbouwvoorschriften van toepassing zijn. Bedoelen zij 1 nieuwe gevel of alle gevels?

Read More

Gebruiks/verliesoppervlakte

Sjoerd Bakx

Weet iemand een (formule)handleiding voor het volgende:
Ik heb een EPC kleine woning (Rc alles op ca 5) gebruiksoppervlakte 107m2 en verliesoppervlakte 260m2. Dit is ongunstig voor eind getal EPC. (Ramen deuren ga ik laten verkleinen). Als ik de gebruikersoppervlakte met 10 m2 verhoog, heb ik 0.05 winst op de EPC.
Bestaat er een formule voor gebruiks/verliesoppervlakte, zodat je van te voren aan kan geven aan de architect hoe het er ongeveer uit zou moeten zien?

Read More

Daglichtberekening

Sjoerd Bakx

In een ontwerp van een woning heb ik een slaapkamer onder een hellend dak gerealiseerd. De vloeroppervlakte  van het verblijfsgebied (bij een hoogte van 2,6 m) is 15 m². Hoe groot moet het glasoppervlakte van een raam minimaal zijn om te voldoen aan het Bouwbesluit?

Read More

Brandoverslag

Sam Janzen

Wij willen een tijdelijke kantoorunit naast een bestaand metselwerk gebouw (alleen begane grond) plaatsen, de vraag is i.v.m. brandveiligheid was is de minimaal afstand tussen deze gebouwen. indien 2,5m dien ik dat extra maatregelen te nemen?

Read More

EPC berekening

Sam Janzen

Ik ben bezig met een Epc berekening van een club gebouw. Hierbij bevinden op de begane grond kleedkamers, technische ruimte en bergingen. Op de 1e verdieping komt een bijeenkomstfunctie met alcohol en een bijeenkomstfunctie overig. Nu hebben we op de begane grond de thermische schil om alle kleedkamers gelegd alleen enkele beringen vallen buiten de schil. Mijn vraag is of wij deze bergingen mee moeten rekenen bij de sportfunctie of hiervan een overige gebruiksfunctie moeten maken?

Read More