contact

U kunt het formulier hiernaast gebruiken om contact op te nemen.

Ook kunt u telefonisch contact met ons opnemen: 0118 44 22 70.

Onze adresgegevens vindt u hier.

Gildeweg 39a
Vlissingen
Nederland

(0118) 442270

Uw bouwkundige berekeningen en controles snel en accuraat. Altijd volgens de actuele regelgeving en de recente ontwikkelingen. Als bouwkundig ingenieursbureau in de woning- en utiliteitsbouw vult S&W Consultancy u perfect aan. Passend binnen uw tempo en hoge kwaliteitsnormen.

Een gezond mens in een gezond gebouw

blogs

Een gezond mens in een gezond gebouw

Jeroen Stephan

Luchtvervuiling stopt niet bij landsgrenzen en is wereldwijd een probleem. Aan de gevolgen van luchtvervuiling sterven jaarlijks 1 op de 9 mensen. Van de wereldbevolking leeft 92 procent in een omgeving waar de luchtvervuiling hoger is dan de richtlijn van 10 microgram/m3 voor PM2,5 die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voorschrijft. In Nederland worden we blootgesteld aan concentraties van 25 microgram/m3 voor PM2,5. De WHO stelt dat in 2012 in totaal 6,5 miljoen sterfgevallen (11,6% van alle overlijdens wereldwijd) te linken waren aan binnen- en buitenluchtvervuiling. In Nederland stierven in dat jaar 4017 mensen aan de gevolgen van ziekten die te herleiden zijn naar luchtvervuiling. Hierbij kan gedacht worden aan hart- en vaatziekten, beroertes, chronische longziekten, acute respiratoire infecties en longkanker. Laatstgenoemde is zelfs de nummer 1 ziekte in Nederland als gevolg van luchtverontreiniging.

Slechte lucht kost geld

Binnenshuis is de luchtkwaliteit in Nederland niet veel beter. Gebouwen zijn steeds beter geïsoleerd en luchtdicht gebouwd. Goed voor de energieprestatie, maar niet altijd voor de bewoners en gebruikers van het gebouw. Aangezien de Westerse mens zo'n 85 à 90 procent van de tijd binnen is en vooral op het werk, is dit wel iets om rekening mee te houden. Luchtkwaliteit en een gevoel van welbehagen binnenshuis zijn zeer belangrijk. Onderzoek van TNO wijst uit dat een slecht binnenklimaat een bedrijf een productieverlies van 3600 euro per werknemer per jaar kan kosten Respiratoire ziekten en andere gezondheidsklachten gerelateerd aan de gebouwde omgeving worden aangeduid als Sick Building Syndrome (SBS).

Open ramen en groen

Volgens de WHO komt SBS in één op de drie kantoorgebouwen voor, vaak als gevolg van een te hoge concentratie CO2. Dit komt weer door een vervuild of slecht werkend ventilatiesysteem, een gebrek aan ventilatie en een te hoge of juist te lage luchtvochtigheid. Tijdens het ontwerpen van een gebouw kan er al rekening worden gehouden met deze aspecten. Ramen die open kunnen bijvoorbeeld. En het toepassen van veel groen heeft een positief psychologisch effect bij de gebouwgebruiker. Een natuurlijke omgeving reduceert stress, verhoogt de weerbaarheid en creëert rust.

S&W denkt graag met u mee

Aangezien de bebouwde omgeving in Nederland goed is voor 40 procent van de totale CO2-uitstoot kan er grote winst behaald worden door de bestaande gebouwvoorraad duurzaam te renoveren of te upgraden en bij nieuwbouwprojecten ambitieus te zijn. S&W staat voor u klaar om u te helpen en te adviseren om samen te werken aan een energieneutrale gebouwvoorraad.