contact

U kunt het formulier hiernaast gebruiken om contact op te nemen.

Ook kunt u telefonisch contact met ons opnemen: 0118 44 22 70.

Onze adresgegevens vindt u hier.

Gildeweg 39a
Vlissingen
Nederland

(0118) 442270

Uw bouwkundige berekeningen en controles snel en accuraat. Altijd volgens de actuele regelgeving en de recente ontwikkelingen. Als bouwkundig ingenieursbureau in de woning- en utiliteitsbouw vult S&W Consultancy u perfect aan. Passend binnen uw tempo en hoge kwaliteitsnormen.

Ontwerpen met BENG-eisen

blogs

Ontwerpen met BENG-eisen

Jeroen Stephan

Vanaf 2020 mogen in ons land alleen nog energieneutrale gebouwen (BENG) verrijzen. Laat adviseurs bij de EPC-berekening nu al aangeven of een pand aan de BENG-criteria voldoet. Zodat de nieuwe parameters straks bekend zijn.  

De BENG-eisen, die vanaf 2020 gelden, geven het beperk energieverbruik, efficiënt energieverbruik en gebruik duurzame energie aan. Het gaat dan concreet om de maximale energiebehoefte in kWh/m2·jaar, het maximale primaire energiegebruik in kWh/m2·jaar en het minimale aandeel hernieuwbare energie in %.

Vooral de eerste BENG-eis vergt hoofdbrekens, voor ontwerp en bouw. Een pand mag in de toekomst een energiebehoefte hebben van maximaal 25 kWh per vierkante meter. Deze eis is van grote invloed op het ontwerp van de gebouwschil, lineaire koudebruggen en de koelbehoefte in de zomer.

Voordelen voor EPC-berekening

De gebouwschil moet behalve goed geïsoleerd ook luchtdicht zijn. De luchtdichtheid wordt met name bepaald door de kwaliteit van het bouwen. Ook hiervoor is het verstandig om nu inzichtelijk te krijgen hoe luchtdicht er gebouwd wordt. Door het uitvoeren van blowerdoortest bijvoorbeeld. De uitkomsten van de test kunnen ook voordelen opleveren voor EPC-berekeningen.

Installaties en BENG-eisen

Ook lineaire koudebruggen zijn van invloed op de eerste BENG-eis en de huidige Energieprestatiecoëfficiënt. Met de invoering van forfaitaire waarden wordt aan het eerste criterium voldaan en valt de EPC hoger uit. Laat daarom de details eenmalig beoordelen en PSI-waarden berekenen. Want dit kan grote voordelen in een project opleveren. Het heeft pas zin naar installaties te kijken als aan de eerste BENG-eis wordt voldaan. De installaties zijn van invloed op de tweede en derde eis. Die zijn makkelijker te realiseren.