Wijzigingen bouwbesluit 2012 per 1 april 2014

07-03-2014 - Op 1 april a.s. wordt het Bouwbesluit 2012 gewijzigd (Stb. 2014, 51). Met deze wijziging van het Bouwbesluit 2012 wordt enerzijds beoogd een aantal knelpunten uit de bouwpraktijk weg te nemen. Hiertoe wordt het Bouwbesluit 2012 vereenvoudigd door bepaalde eisen te laten vervallen. Zo gelden lichtere geluidsvoorschriften voor het uitvoeren van bedrijfsmatige bouw- en sloopwerkzaamheden. Anderzijds wordt met de wijziging dierenwelzijn bevorderd door verzwaarde eisen te stellen aan de brandveiligheid van veestallen.

Eind november 2013 heeft de minister voor Wonen en Rijksdienst de Tweede Kamer een brief gestuurd. Hierin wordt aangegeven dat de crisis in de bouwsector een urgent vraagstuk is dat actie van sociale partners en kabinet vergt. Vereenvoudiging van de regelgeving kan volgens de minister een bescheiden maar niet onbelangrijke bijdrage leveren aan de crisisbestrijding. In de brief zet de minister uiteen hoe hij knelpunten in de bouwpraktijk weg wil nemen.

Interessant is dat uit een recente rapportage van de Wereldbank (Doing Business 2014) blijkt dat Nederland als 97e scoort op een ranglijst van 189 landen met betrekking tot het gemak waarmee alle noodzakelijke vergunningen verkregen kunnen worden voor de bouw van een bedrijfsgebouw. Er zijn in Nederland relatief veel procedures nodig voordat een bedrijfsgebouw daadwerkelijk neergezet kan worden, waar relatief een lange periode en hoge kosten mee gemoeid zijn. Dat moet volgens de minister beter kunnen.

Het kabinet zet in op vereenvoudiging van regelgeving en het bieden van maatwerk. Een deel van de vereenvoudiging moet gerealiseerd worden met de nieuwe Omgevingswet. Vooruitlopend op de inwerkingtreding daarvan – gestreefd wordt naar 2018 – worden andere maatregelen genomen. Deze maatregelen worden neergelegd in onder meer de Crisis- en herstelwet en het Bouwbesluit 2012.


Bron: www.omgevingindepraktijk.nl

Nilsson Goes