Milieuprestatieberekening (MPG)


De MPG (MilieuPrestatie Gebouwen) is een belangrijke maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw. Deze geeft namelijk aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast. 

De MPG van een gebouw is de som van de schaduwkosten van alle toegepaste materialen in dat gebouw. Oftewel de kosten die gemaakt moeten worden om de schade aan het milieu, door het materiaalgebruik, ongedaan te maken. Voor een gebouw worden al deze kosten over de gehele levensduur opgeteld en gedeeld door de levensduur en de brutovloeroppervlakte (BVO) van het gebouw. De MPG wordt uitgedrukt in €/m² BVO per jaar.  

De berekening dient te worden opgesteld volgens de ‘Bepalingsmethode Milieuprestatie gebouwen en GWW-werken’ en de daarbij horende Nationale MilieuDatabase (NMD). In de NMD worden de kenmerken van materialen uit de LevensCyclusAnalyse (LCA) verzameld. In een MPG-berekening ten behoeve van Bouwbesluitartikel 5.9 worden uitsluitend de milieulasten van materialen in rekening gebracht, die nodig zijn om aan de overige voorschriften in het Bouwbesluit te voldoen. 

Wanneer een milieuprestatieberekening? 

Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor bouwen is een milieuprestatieberekening verplicht. Na een periode van ruim vijf jaar zonder eisen, geldt sinds 1 juli 2018 een MPG van ten hoogste 1,0. Het Bouwbesluit stelt uitsluitend eisen aan de MPG voor de nieuwbouw van een woonfunctie (woningen en woongebouwen) en een gebouw met uitsluitend kantoorfuncties (kantoorgebouwen) die, inclusief nevenfuncties, groter is dan 100 m². 

Omdat de energieprestatie-eisen continu strenger worden, speelt de MPG van een gebouw een steeds grotere rol als maat voor de duurzaamheid. Een belangrijk aandachtspunt is dat maatregelen die gunstig zijn voor de energieprestatie, ongunstig kunnen zijn voor de MPG en omgekeerd. Voor de milieuprestatieberekening maakt S&W Bouwkundig Ingenieurs gebruik van het rekenprogramma GPR Bouwbesluit, beschikbaar gesteld door W/E Adviseurs. Hiermee is het bestand ook te exporteren naar GPR Gebouw 4.2 en hoger. 

GPR GEBOUW

Steeds vaker komt het voor dat er aanvullende eisen worden gesteld aan de duurzaamheid van een ontwerp of een gebouw. Deze kunnen bijvoorbeeld zijn opgenomen in een PvE of een kavelpaspoort. Met behulp van GPR Gebouw kan een uitgebreider onderzoek worden uitgevoerd naar de duurzaamheid voor nieuwbouw, verbouw of bestaande bouw. Binnen GPR Gebouw worden volgende thema’s beoordeeld:

  • Energie;

  • Milieu;

  • Gezondheid;

  • Gebruikskwaliteit;

  • Toekomstwaarde.

Er is ook de mogelijkheid om te toetsen aan de DPG-methode (DuurzaamheidsPrestatie Gebouw) waarbij de thema’s Energie en Milieu zijn samengevoegd.

De behaalde rapportcijfers in GPR Gebouw tonen u in één oogopslag hoe uw ontwerp presteert op het gebied van deze thema’s. Ook worden ze vergeleken met de gestelde ambities.

Voor het thema Energie kunnen gegevens worden gebruikt uit externe berekeningen, zoals de energieprestatieberekening, berekeningen van de Energie-Index of een nZEB-berekening. De MPG-berekening is onderdeel van de module Milieu, waarbij - in tegenstelling tot een MPG-berekening conform Bouwbesluit - alle materialen in de berekening worden meegenomen.

GPR Gebouw Certificaat nodig?

S&W Bouwkundig Ingenieurs heeft ook een GPR Gebouw Expert in huis, zodat wij voor u een GPR Gebouw certificaat kunnen afgeven voor zowel de ontwerp- als opleverfase.

 

MEER INFORMATIE?

S&W BOUWKUNDIG INGENIEURS

Gildeweg 39a
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen


T: 085 130 85 20
E: info@s-w.nl