Over energieprestatieberekeningen


Het Bouwbesluit eist dat een nieuw te bouwen of geheel te vernieuwen gebouw energiezuinig is. Deze energiezuinigheid dient aangetoond te worden met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Dit is een dimensieloos getal waarin alle mogelijke factoren zijn verwerkt die van invloed zijn op het energiegebruik van een gebouw, zoals bouwkundige schil, verwarming, warmtapwater, ventilatie, koeling, verlichting en zonne-energie.

Om de EPC van uw ontwerp te bepalen, zult u een energieprestatieberekening (EPC-berekening) moeten maken. Ook deze kunt u uit handen geven aan S&W Consultancy.

Per 1 juli 2012 dient de energieprestatiecoëfficiënt van woningen en utiliteitsgebouwen te worden berekend met behulp van de bepalingsmethode volgens NEN 7120. S&W Consultancy maakt gebruik van software van Uniec, maar kan ook berekeningen aanleveren die gemaakt zijn met de software ENORM.

Per 1 januari 2021 gaat de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800 van kracht.

Het Bouwbesluit kent diverse gebruiksfuncties waarvoor elk een minimumeis wordt gesteld aan de EPC.

ENERGIEPRESTATIE-BEREKENINGEN NTA 8800

Per 1 januari 2021 komt er een nieuwe bepalingsmethode waarmee de energieprestatie van nieuwe en bestaande gebouwen kan worden bepaald. Deze bepalingsmethode is vastgelegd in een Nederlands Technische Afspraak: NTA 8800.

Deze nieuwe methode vervangt een aantal bestaande methoden, namelijk NEN 7120, Nader Voorschrift en ISSO 75.3. Ook NEN 8088 (Bepalingsmethode ventilatie en luchtdoorlatendheid gebouwen) en NEN 1068 (Rekenmethode thermische isolatie van gebouwen) worden hierin opgenomen. 

Een berekening volgens de NTA 8800 zal opgesteld moeten worden door een gediplomeerd adviseur. S&W Consultancy heeft meerdere werknemers in dienst die de vereiste diploma’s bezitten.

Nieuwbouw

Na ruim vijfentwintig jaar nemen we afscheid van de dimensieloze energieprestatiecoëfficiënt en gelden er nieuwe energieprestatie-eisen voor nieuwbouw: de BENG-eisen. BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen.

Bij het toetsen aan de BENG-eisen wordt getoetst aan de volgende drie BENG-indicatoren:

  • BENG 1: de maximale energiebehoefte in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar;

  • BENG 2: het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar;

  • BENG 3: het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.

Via de volgende link zijn de BENG-eisen per gebruiksfunctie terug lezen: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2019-501.html

Indien geen koeling wordt toegepast in een gebouw, zullen naast de BENG-eisen ook eisen worden gesteld aan de temperatuuroverschrijding,: TOjuli ≤ 1,0.

Bestaande bouw

Niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande bouw geldt dus dat de huidige methoden worden vervangen door de NTA 8800. Hierdoor verdwijnt ook de energie-index.

Omdat ook het VEL (vereenvoudigd energielabel) komt te vervallen, zal voor elk bestaand gebouw het energielabel bepaald moeten worden volgens de NTA 8800. 

Het bepaalde energielabel volgt uit BENG-indicator 2.

Afmelden

Zowel nieuwbouw als bestaande bouw zal afgemeld moeten worden. Dit geldt onder andere voor de volgende situaties:

  • Nieuwbouw (2 stadia);

    • Aanvraag van een omgevingsvergunning voor bouwen;

    • Oplevering van het gebouw;

  • Bestaand gebouw bij overdracht (koop & huur);

    • energielabel ouder is dan 10 jaar;

    • nog geen energielabel;

  • Bestaand gebouw bij renovatie;

    • Volledige renovatie met eisen aan energieprestatie;

    • Renovatie leidt tot beter energielabel.

Met uitzondering van de aanvraag omgevingsvergunning zal altijd een bezoek op locatie moeten plaatsvinden. Dit om de benodigde bewijslasten te verzamelen die onderdeel zijn van het verplichte projectdossier.

Kortom, een nieuwbouwplan vereist dat in twee stadia een berekening moet worden opgesteld.

Overheidsgebouwen

Voor de nieuwbouw van overheidsgebouwen geldt dat al per 1 januari 2019 aan de BENG eisen getoetst moet worden. Vooralsnog gebeurt dit conform NEN 7120.

Van een overheidsgebouw is sprake als het:

  • eigendom is van het rijk, de provincie, de gemeente of het waterschap, en

  • gebruikt wordt door het rijk, de provincie, de gemeente, het waterschap of een bij wet ingestelde ZBO (zelfstandig bestuursorgaan) of adviesraad. 

 

MEER INFORMATIE?

S&W BOUWKUNDIG INGENIEURS

Gildeweg 39a
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen


T: 085 130 85 20
E: info@s-w.nl