Zo hou je de temperatuur in de hand!

Een huis gebouwd volgens de BENG-eisen, loopt in de warme zomermaanden de kans om oververhit te raken. Nieuwe woningen zijn luchtdicht, hebben een uitstekende isolatie en houden warmte lang vast. Oververhitting ligt daarmee op de loer. Met het instellen van de eis TOjuli moet dit worden voorkomen.

Vanaf 1 juli 2020

Op de site van RVO is aangekondigd dat gelijk met de BENG-eisen, deze TOjuli eis van kracht wordt aan de temperatuuroverschrijding in nieuwe woningen. Deze eis fungeert als randvoorwaarde voor de nieuwe energieprestatieberekeningen die vanaf 1 juli 2020 gaan gelden. De TOjuli is een indicatiegetal waarmee inzicht wordt gegeven in het risico op temperatuuroverschrijding. Dit getal volgt uit de Energieprestatieberekening conform NTA8800. De grenswaarde wordt gesteld op een maximale waarde van 1,0.

Wat als de waarde wordt overschreden?

Als deze maximale waarde wordt overstegen, kun je aan de hand van een dynamisch simulatieprogramma alsnog aantonen dat het risico op oververhitting acceptabel blijft. De grenswaarde voor de Gewogen Temperatuuroverschrijding (GTO), conform vastgestelde uitgangspunten voor de berekening, wordt gesteld op 450 uur. De TOjuli eis geldt alleen als er geen actieve koelvoorziening is, zoals een warmtepomp die ook kan koelen of een airco. Geldt dit niet, dan wordt de rol van producten en technieken als automatische zonwering, spui- of zomernachtventilatie beduidend groter.

Voor het bepalen van het TOjuli is geen apart rekenprogramma nodig, omdat de TOjuli-indicator gelijktijdig berekend wordt met de BENG-berekening.

Jeroen Stephan